Kuijpers

Kuijpers houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van technische installaties in gebouwen en industrie door heel Nederland. Bij technische installaties moet je denken aan de verwarming, luchtventilatie en samenstelling, elektriciteit en water. Kuijpers voert opdrachten uit in gebouwen of industrieën waar ingewikkelde technieken erg belangrijk zijn voor wat er in zo'n gebouw of industrie gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan perfecte klimaatomstandigheden voor kunstwerken in een museum, een operatiekamer waar géén bacteriën binnen mogen, een op maat gemaakt besturingssysteem voor de productielijn van een bierbrouwerij of een supermodern gelijkstroomnetwerk op een universiteit.

Kuijpers is een familiebedrijf, actief sinds 1921, en heeft ruim 1200 medewerkers. De technische installaties dragen bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Hun ambitie is om alleen nog energie-neutrale en gezonde installaties te realiseren.


Rest energie bij het maken van toetjes

bij het maken van toetjes (bij een fabriek of boerderij) houd je veel rest energie over. Wij bedenken nu hoe we die rest energie over kunnen brengen naar andere dingen die die energie wel kan gaan gebruiken.

Je kan hier denken aan het fabriek maar ook bijv. bij het boerderij met koeien, want waarschijnlijk zit er zuivel in de toetje die je bedoelt. Je kan denken aan toetjes zoals: roomijs, koekjes, (drink) yoghurt, en nog veel meer. Maar ook bij de fabriek met installaties.De rest energie zou je kunnen gebruiken voor veel dingen. Het licht er alleen aan wat voor energie die rest energie is. als het warmte energie zou zijn zou je het kunnen gebruiken voor bijv. de verwarming op de zelfde of latere tijd. Zo kan Nederland veel energie en C02 uitstoot voorkomen en een betere toekomst voor ons allemaal creëren.

3 deliverables 

Aan het begin van deze opdracht moeten wij drie dingen. Wij moeten ons beter in leven in deze opdracht. De dingen die wij moeten inleveren heten deliverables( je zegt deliwerbols). De drie deliverables zijn een infographic maken, een video voor de opdrachtgever van Kuijpers en de moeilijke woorden uit de tekst van de Eureka cup site halen en de betekenis noteren.

Dit is de link naar de moeilijke woorden die we uit de Eureka Cup website hebben gehaald:

https://caland-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/119727_calandlyceum_nl/EfmHqxezV6lNsmGLz8e4GhIBPhB-zXhBnL3BvCVYPoMCaQ?e=RcQh6G  

Dit is de link naar het filmpje:

https://caland-my.sharepoint.com/personal/119830_calandlyceum_nl/Documents/Chatbestanden%20van%20Microsoft%20Teams/WhatsApp%20Video%202021-01-20%20at%2013.43.51.mp4 

Hieronder zie je de infographic. 

De twee ideeën 

Wij hebben twee ideeën voor dit project. 

1. Het eerste idee zie je hier onder en daarmee gaan wij ook verder. Klik hier om dit idee uitgebreid te zien.

2. Het tweede idee is een verteringsstelsel die we in een machine zetten en die dan energie oplevert. Klik hier om dit idee uitgebreid te zien. 

Schetsen

We moeten van ons idee ook een tekening maken die ons idee uitlegt. Wij hebben ook een tekening gemaakt. Hier naast zie je de tekening van idee 1.

 

Meterkast

De meterkast is de ruimte waarin normaal gesproken alle aansluitingen en meters bevinden. Dus zowel de gasmeter, watermeter, wifi, telefoon, glasvezel, CAI als de groepenkast (het energieverdeelsysteem). 

Technische installatie

Een technische installatie is een verbinding met draden, lampen, baterijen en schakelaars. Door de baterijen komt er elektriciteit vrij. Door die elektriciteit zijn de lampen aan. Als de schakelaar open staat gaat er geen elektriciteit rond. Als de schakelaar dicht is gaat er wel elektriciteit rond en door die elektriciteit branden de lampen.


Hieronder is de schakelaar open dus brand                       Hier is de schakelaar dicht dus    het licht niet.                                                                          brand het licht wel.                           

Stirlingmotor

Een stirlingmotor is een soort heteluchtmotor. Bij de afbeelding hiernaast zie je een stirlingmotor. Die werkt zo: Je zet een kopje met warm water onder de stirlingmotor net als de afbeelding hier onder. Dat zwarte pompje wat je in de afbeelding hiernaast helemaal onderaan ziet gaat naar boven en naar beneden bewegen door de warmte van het water. Doordat het zwarte pompje heen en weer gaat bewegen ontstaat er druk. Door die druk kan het wiel helemaal bovenaan het stirlingmotor draaien. Als je hiervoor koud water gebruikt gaat het wiel de andere kant op draaien.


Als je dit geen voldoende informatie is kan je naar deze video kijken. Dit is de link er naar:

https://www.youtube.com/watch?v=lOhYvPNzXmY 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin